Nagyon szeretjük a sós finomságokat. A gyors omlós sajtos rúd az egyik kedvencem. Egyszerű és könnyen elkészíthető ez a receptem is. Vendéglátáskor, karácsonykor, húsvétkor és más ünnepeken rendszeresen megsütöm.
Kiadós adag, sokáig eláll. Gyors, 30 perces sütőporos sajtos rúd, így ha kevés az időnk az előkészületekre, akkor a tészta összeállítása után, szinte már nyújthatjuk is. Ha nem sürgős, akkor a hűtőben nyugodtan pihentethetjük a tésztát, akár egy éjszakát is.
Nemcsak ünnepekre, hanem egy kávé vagy tea mellé a hétköznapokban, hétvégéken is tökéletes sós süti.
Tippek:
A sajtos rudacskát készíthetjük karakteresebb, füstölt sajtokkal, vagy semlegesebb ízvilágú sajttal is, pl. trappista vagy gouda.
Ízlés szerint használhatunk a recepthez jobb minőségű sütőmargarint, vagy vajat is, akár fele-fele arányban. Zsírt is adhatunk hozzá 1-2 evőkanállal, amitől még omlósabb lesz. Helyettesíthetjük is a vajat, margarint a zsírral, de ebből kevesebbre lesz szükség, mint a receptben megadott mennyiség!
A nyers tészta felcsíkozására használhatunk sajtos rúd kiszúrót, szaggatót is, ami a kinyújtott tésztát egy mozdulattal felszeleteli. Ezzel is gyorsíthatjuk a folyamatokat, illetve tökéletesen egyforma rudakat készíthetünk vele. Sok üzletben, webáruházakban is meg lehet vásárolni. Én általában egyszerű derelyevágót használok a tésztához.
GYORS OMLÓS SAJTOS RÚD RECEPT:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg vaj – és lehet 10 dkg reszelt sajt a tésztába is opcionálisan (lehet a vaj egy része helyett zsírt tenni, hogy még omlósabb legyen)
- 2 tojássárgája a tésztába
- 3 teáskanál só – vagy ízléstől függően
- 1 cs. sütőpor
- 6 nagy, púpos evőkanál tejföl
- tetejére:
- a megmaradt tojásfehérje vagy egy egész tojás
- 15 dkg reszelt sajt a tetejére, vagy bármi, amit szeretünk pl. szezámmag, kömény – a tésztájába is bele lehet gyúrni a fűszereket, plusz sajtot.
Van egy 50 dkg liszttel készült változat is.
Sajtos rúd recept:
- 50 dkg finomliszt, 25 dkg vaj, 8 dkg reszelt sajt a tésztába opcionálisan, 2-3 teáskanál só, 1 cs. sütőpor, 2 db tojássárgája, 4 púpos evőkanál tejföl. Tetejére: tojásfehérje és 10 dkg reszelt sajt, szezámmag, vagy köménymag ízlés szerint.
Lehet csavart sajtos rudacskákat is készíteni.
SÜTŐPOROS GYORS OMLÓS SAJTOS RÚD RECEPT KÉSZÍTÉSE:
- A szoba-hőmérsékletű vajat a liszttel összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk az összes hozzávalót. Összegyúrjuk, 1/2-1 órát állni hagyjuk a hűtőben, de ha sietünk 5 perc pihenés után is nyújthatjuk.
- Minimálisan lisztezett deszkán kinyújtjuk kb kisujjnyi, vagy kicsit kisebb vastagságúra. Derelyevágóval vékony és kisebb csíkokra szaggatjuk. Megkenjük a felvert fehérjével vagy egy egész tojással és megszórjuk a reszelt sajttal.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Alsó-felső sütésnél, 190-200 °C -ra előmelegített sütőben készre sütjük kb 15-20 perc alatt a sajtos rudakat.
- Gyakran nézegessük nehogy odaégjen, mert minden sütő más erősséggel süt. Akkor jó, ha látszik, hogy alul is, belül is átsült és a sajt szép, ropogósra pirult rajta, de ne süssük túl, mert kiszárad . Három nagy, 40x40cm-es tepsi sajtos rúd lesz a receptben leírt mennyiségből.
Sajtos sós rúd helyett készíthetsz sütőporos sajtos pogácsát is természetesen.
Villámgyors sajtos masni leveles tésztából>>
Továbbisajtos süti receptek >>
Ez is tetszeni fog, sütőporos omlós sütőtökös rúd recept – tejtermék nélkül.
Egyszerű ropogós sajtos rúd zsírral >>
Próbáld ki az élesztős, egyszerű sajtos pogácsát is.
3 Responses
Az alapanyagok olcsón beszerezhetők.
Remek lett, mindenki dicsérte, gyorsan elfogyott.
Túl finom, igy sütnöm kell holnap is.