Keresés
gyors omlós sajtos rúd recept

Gyors omlós sajtos rúd

Nagyon szeretjük a sós finomságokat. A gyors omlós sajtos rúd az egyik kedvencem. Egyszerű és könnyen elkészíthető ez a receptem is. Vendéglátáskor, karácsonykor, húsvétkor és más ünnepeken rendszeresen megsütöm.

Kiadós adag, sokáig eláll.  Gyors, 30 perces sütőporos sajtos rúd, így ha kevés az időnk az előkészületekre, akkor a tészta összeállítása után, szinte már nyújthatjuk is.  Ha nem sürgős, akkor a hűtőben nyugodtan pihentethetjük a tésztát, akár egy éjszakát is.

Nemcsak ünnepekre, hanem egy kávé vagy tea mellé a hétköznapokban, hétvégéken is tökéletes sós süti.  

Tippek:

A sajtos rudacskát készíthetjük karakteresebb, füstölt sajtokkal, vagy semlegesebb ízvilágú sajttal is, pl. trappista vagy gouda. 

Ízlés szerint használhatunk a recepthez jobb minőségű sütőmargarint, vagy vajat is, akár fele-fele arányban. Zsírt is adhatunk hozzá 1-2 evőkanállal, amitől még omlósabb lesz.  Helyettesíthetjük is a vajat, margarint a zsírral, de ebből kevesebbre lesz szükség, mint a receptben megadott mennyiség!

A nyers tészta felcsíkozására használhatunk sajtos rúd kiszúrót, szaggatót is, ami a kinyújtott tésztát egy mozdulattal felszeleteli.  Ezzel is gyorsíthatjuk a folyamatokat, illetve tökéletesen egyforma rudakat készíthetünk vele. Sok üzletben, webáruházakban is meg lehet vásárolni. Én általában egyszerű derelyevágót használok a tésztához.

 

GYORS OMLÓS SAJTOS RÚD RECEPT:

  • 60 dkg liszt
  • 30 dkg vaj  – és lehet 10 dkg reszelt sajt a tésztába is opcionálisan (lehet a vaj egy része helyett zsírt tenni, hogy még omlósabb legyen)
  • 2 tojássárgája a tésztába
  • 3 teáskanál só – vagy  ízléstől függően
  • 1 cs. sütőpor
  • 6 nagy, púpos evőkanál tejföl
  • tetejére:
  • a megmaradt tojásfehérje vagy egy egész tojás
  • 15 dkg reszelt sajt a tetejére, vagy bármi, amit szeretünk pl. szezámmag, kömény – a tésztájába is bele lehet gyúrni a fűszereket, plusz sajtot.

Van egy 50 dkg liszttel készült változat is. 

Sajtos rúd recept:

  • 50 dkg finomliszt, 25 dkg vaj, 8 dkg reszelt sajt a tésztába opcionálisan, 2-3 teáskanál só, 1 cs. sütőpor, 2 db tojássárgája, 4 púpos evőkanál tejföl.  Tetejére: tojásfehérje és 10 dkg reszelt sajt, szezámmag, vagy köménymag ízlés szerint.

 

Lehet csavart sajtos  rudacskákat is készíteni.

sajtos rúd recept

 

SÜTŐPOROS GYORS OMLÓS SAJTOS RÚD RECEPT KÉSZÍTÉSE:

  1. A szoba-hőmérsékletű vajat a liszttel összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk az összes hozzávalót. Összegyúrjuk, 1/2-1 órát állni hagyjuk a hűtőben, de ha sietünk 5 perc pihenés után is nyújthatjuk.
  2. Minimálisan lisztezett deszkán kinyújtjuk kb kisujjnyi, vagy kicsit kisebb vastagságúra. Derelyevágóval vékony és kisebb csíkokra szaggatjuk. Megkenjük a felvert fehérjével vagy egy egész tojással és megszórjuk a reszelt sajttal.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Alsó-felső sütésnél, 190-200 °C -ra előmelegített sütőben készre sütjük kb 15-20 perc alatt a sajtos rudakat.
  4. Gyakran nézegessük nehogy odaégjen, mert minden sütő más erősséggel süt. Akkor jó, ha látszik, hogy alul is, belül is átsült és a sajt szép, ropogósra pirult rajta, de ne süssük túl, mert kiszárad . Három nagy, 40x40cm-es tepsi sajtos rúd lesz a receptben leírt mennyiségből.

 

omlós sajtos rúd recept

 

gyors omlós sajtos rúd

Sajtos sós rúd helyett készíthetsz  sütőporos sajtos pogácsát is természetesen.

Villámgyors sajtos masni leveles tésztából>>

Továbbisajtos süti receptek >>

Ez is tetszeni fog, sütőporos omlós sütőtökös rúd recept – tejtermék nélkül.

Egyszerű ropogós sajtos rúd zsírral >>

Próbáld ki az élesztős, egyszerű sajtos pogácsát is. 

sokáig ropogós sajtos rúd

 

3 Responses

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tejszínes sütőtökkrémleves
Egyszerű ételek
Mesi

Sütőtökkrémleves

Egyik őszi-téli nagy kedvenc a sütőtökkrémleves .Egyszerűen, gyorsan elkészíthető recept sült tökből. Könnyű, nem tömény, főzőtejszínes krémleves, sósan, borsosan, kicsit fokhagymásan .

Tovább olvasom >
fahéjas csiga recept
Édes sütemények
Mesi

Fahéjas csiga

Ez egy mennyei finom fahéjas csiga lett. A tészta recept már megvolt, de így ezzel a cukor, fahéj, vaj aránnyal, amit rögtönöztem, nagyon finom, kívül ropogós, belül puha lágy, ízes, zamatos fahéjas csigák lettek……és nem folyt ki a töltelék a tepsire se, csak pont annyira…hogy a csigák alján olvadt pici karamell legyen…:)

Tovább olvasom >