Virslis tekercset/virslis falatkát először Szilveszterkor készítettem, nagy sikerrel. Azóta gyakran kérik a gyerekeim. Szívesen viszik a suliba is uzsonnára vagy tízóraiként. A könnyített változata megoldható egy mirelit leveles tésztával is, de lássuk a finom kelt tésztás virslis tekercs receptet.
Ugyanebből a tésztából finom vajas kiflit, vagy sós perecet is készíthetünk.
Virslis tekercs – hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dl langyos tej
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 cs. szárított élesztő
- 1 csapott evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
- két nagy csomag füstli,
- ( lehet a tésztába 1 db tojást is tenni, akkor elég 2,5 dl tej – de tojás nélkül is finom, puha, ízletes a tésztája )
- tetejére:
- 1 db tojás és kb 10-15 dkg reszelt sajt, vagy pl. szezámmag
Virslis tekercs elkészítése:
- A lisztet egy nagyobb tálba teszem a tetejére egy kis mélyedésbe a cukrot és az élesztőt. Ráöntöm a langyos tejet. Az élesztő picit felfut. Hozzákeverem a sót, szoba hőmérsékletű vajat.
- 40-60 percet legalább kelesztem. Utána lisztezett deszkán kinyújtom. A füstliket kb akkora darabokra vágom, amekkora négyzetekre a tésztát. ( Ha valaki szeretné, meg lehet kenni ketchuppel vagy mustárral a négyzeteket, én nem szoktam) A kis négyzetbe beleteszem a közepére a füstli darabot és az ujjammal összedolgozom a tésztát.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, úgy, hogy az összeillesztés alul legyen, így nem nyílik szét a tészta. Ha elfogyna a virsli, tehetünk bele kis sonka és sajt darabot is, úgy is nagyon finom.
- A tetejüket megkenem a felvert, enyhén sós tojással és tetszés szerint lehet rá tenni sajtot vagy köményt, szezámmagot, vagy csak magában a tojással megkenni. Én sajtosan szoktam készíteni.
- 180-200°C-ra előmelegített sütőbe teszem és alsó-felső sütésnél szép aranybarnára sütöm a virslis tekercseket. kb 15-20 perc alatt kész egy adag virslis falatka.