Keresés
káposztás csiga

Káposztás csiga

A múltkor nagyobb kétkilós káposztát vettem káposztás tésztának és gondoltam a fele dinsztelt káposztát lefagyasztom, de inkább elkészítettem káposztás csigának/tekercsnek

A tekercs tésztáját a házi pizza alaptészta receptem adta, de most nem olajjal, hanem zsírral készítettem. Nagyon finom borsos-káposztás csigák lettek, hamar el is fogyott. 🙂

Káposztás csiga recept, hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (réteslisztet használtam)
  • 3 dl langyos víz
  • 1 csapott evőkanál só
  • 3 evőkanál zsír (nem olvadt állapotban)
  • 1 zacskó szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
  • töltelék:
  • kb 80-100 dkg friss káposzta
  • 3 evőkanál olaj vagy zsír
  • só, bors

Ha már van készen eltett, ledinsztelt káposztánk, akkor legalább 50 dkg-ot vagy ha sok káposztával szeretjük, akkor még többet tegyünk a kinyújtott tésztára, ízlésünknek megfelelően.

Káposztás csiga elkészítése:

  1. A káposztát a torzsát eltávolítva lereszelem, megmosom. Kevés zsiradékon, sóval, borssal dinsztelem folyamatos kevergetés mellett, főleg  fedő nélkül, hogy inkább dinsztelődjön, mint főjön. Szükség esetén még pótlom  a zsiradékot, ha úgy érzem, hogy szükséges. Tapadásmentes edényt, serpenyőt használjunk. Ha kész, hűlni hagyom.
  2. A lisztet a sóval elkeverve egy mély tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe teszem a porélesztőt. A felmelegített, langyos vizet ráöntöm az élesztőre. Ha friss élesztőt használok akkor a langyos vízbe morzsolom az élesztőt  és utána teszem a liszthez. A zsírt is hozzákeverem és összegyúrom, dagasztom pár percig. Majd kb 40 percig, enyhén meleg helyen, letakarva, kelni hagyom.
  3. Kelesztés után átgyúrom a tésztát és kinyújtom kb 40x40cm-es méretűre. Ráhalmozom egyenletesen a kihűlt káposztát. Szorosan feltekerem a tésztát és 2-3cm-es szeletekre vágom.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a káposztás csigákat. Nem túl közel egymáshoz, 1/4 óráig pihentetem még a tepsiben. Ezalatt előmelegítem a sütőt 180°C-ra.
  5. A pihentetés után kb 20-25 perc alatt megsütöm a káposztás csigákat, alsó-felső sütésnél 180-190°C -on. Utána kiveszem a tepsit a sütőből és  kicsit hűlni hagyom a káposztás tekercseket. Még langyos-melegen a legfinomabb. 🙂

káposztás csiga tekercs

 

káposztás csiga

 

Már több alkalommal elkészítettem ezt a finom káposztás csigát. Megsütve akár fagyasztható is, felengedés után szendvicssütőben vagy party grillben átpiríthatjuk a tekercseket. Egy meleg tea vagy kávé mellé akár egy finom pohár bor/sör mellé is  nagyszerű választás.

káposztás csiga

Káposztás tészta recept, sokféle kelt tészta receptek >>

További sós tekercs receptek:

Káposztás tekercs leveles tésztából

Sajtos tejfölös csiga recept bővebben>>

Pizzás csiga bővebben>>

Sajtos-sonkás csiga bővebben>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

omlós zsíros pogácsa
Sós sütemények
Mesi

Omlós zsíros pogácsa

Finom, ízletes, omlós zsíros pogácsa. Egyszerű recept, könnyen elkészíthető házias pogácsa. Hétköznapra, ünnepekre, egy pohár bor, kávé mellé és persze sörkorcsolyának is tökéletes.

Tovább olvasom >
sütőtökös pogácsa recept
Sós sütemények
Mesi

Sütőtökös pogácsa recept

Isteni finom sós sütőtökös pogácsa és rúd. Tejtermék mentes, omlós sós süti. Nem kell keleszteni sem. Ha van egy darabka sült tököd ezt a receptet ne hagyd ki!

Tovább olvasom >
zöldséges tócsni
Egyszerű ételek
Mesi

Zöldséges Cukkinis Tócsni – gluténmentesen is

Bármikor, bármilyen mennyiségben tudok tócsnit enni, vagy lapcsánkát ki, hogy mondja. Imádom, a hagyományos krumplis változatot, de mostanában zöldséges tócsnit szoktam készíteni. Finom, ropogós, ízletes és olcsó, gyors finomság.

Tovább olvasom >