A a klasszikus húsvéti étel, vagyis a sonka-torma-tojás-kalács szinte elmaradhatatlan része az ünnepi étkezésnek. Tudom vannak szuper pékségek, ahol beszerezhetjük hozzá a pékárut, de az otthon sütött kalács és a még melegen szelt kenyér mégis ad egy kis pluszt hozzá. Ráadásul ezeket tényleg egyszerű elkészíteni, akár közvetlenül a húsvéti reggeli előtt. Az asztalról nem hiányozhat persze a tojás és a sonka sem, ehhez is itt van néhány bevált recept.
HÚSVÉTI ÉTELEK, REGGELI RECEPTEK
Kattints a képre vagy a linkre a receptekért!!
Foszlós, vajas húsvéti kalács
A húsvéti kalács kicsit sósabb, mint aszokásos édeskés kalácsok, hiszen hagyományosan sonkával, tojással tálalják. Ezt a jól bevált kalács receptet is készítheted édesen és sósan is ízléstől, eseménytől függően. Nagyon finom, foszlós, vajas érdemes kipróbálni. Kattints a képre vagy a linkre a receptekért!
Gyorsan elkészíthető házi joghurtos kenyér
Ha egy finom, ízletes ropogós héjű házi kenyeret sütnél, ami ráadádul gyorsan elkészíthető, akkor ajánlom a joghurtos házi kenyér receptet, amit pikk-pakk megsüthetsz a húsvéti reggeli előtt.
Húsvéti tojás, töltött tojás
A húsvéti főtt tojás tálalása remek lehetőség egy kis kreatív mókára. A gyerekek is örülnek és szívesebben fogyasztják így a reggelit. A tojáskrém vagy töltött tojás is remek választás, a tojás nyuszi készítését pedig itt találod >>
Majonézes tojásos kukoricasaláta
Ez a majonézes saláta könnyű állagú, lightnak is mondható finomság, húsok mellé, pl. fasírt golyó, sültek mellé is tökéletes, de a reggeli sonkához is tálalhatjuk bátran. Előző nap is készülhetünk vele, a hútőben pedig remekül összeérnek az ízek.
Húsvéti sonka
Manapság kész, főtt kötözött sonkát is választhatunk a boltok polcairól, hiszen bőséges a kínálat, de ha mégis inkább az otthon főzés mellett döntenél, akkor nyugodtan vágj bele, nem egy ördöngősség az elkészítése.
Elkészítése: Hideg vízbe helyezzük a sonkát, úgy, hogy bőven ellepje. Ízlés szerint csak így önmagában is megfőzhetjük, úgy is nagyon finom vagy lehet fűszerezni ízlés szerint. Adhatunk hozzá egész borsot, babérlevelet hozzá és egy nagy fej hagymát is. Lassú tüzön főzzük puhára.
Általában nagyjából annyi óráig kell főzni, ahány kilós a sonka, de azért inkább egy hústűt a sonkába szúrva elllenőrizzük le, hogy valóban megfőtt-e. A főzőlében hagyjuk kihűlni a sonkát. Ezt a remek főzőlevet felhasználhatjuk a tojások főzésére is vagy például bableves alapnak is remek a füstös íz miatt.
Mikor van húsvét? – húsvéti szokások, ünnep eredete >>
Házi kenyérlángos-langalló egyszerűen
A kenyérlángos remek vendégváró húsvétkor is. A füstölt, főtt húsvéti sonka is remek feltét hozzá.
Házi májpástátom
A házi májpástétom egy ízletes alternatíva a hagyományos sonka-tojás mellé, vagy helyette ha valaki már másra vágyik. Akár liba-, kacsa- vagy csirkemájból is készíthetsjük, jól kenhető állagú és nagyon finom. Friss tavaszi zöldségekkel, pl. újhagymával tálalva is tökéletes, de a pikáns hagymalekvárt is kipróbálhatjuk hozzá. Kiadós mennyiség és nem igényel pepecselést.
A finom ünnepi ételek mellett ne feledkezzünk meg a húsvéti édes és sós süteményekről sem. Sokan készítenek hagyományosan bejglit ilyenkor. A zserbó, a mézes krémes és az édes-sós aprósütemények is kelendőek, érdemes sütni, ha jönnek a vendégek, locsolók. A húsvéti mascarponés répatorta és az ünnepi narancsos kuglóf is egyre gyakrabban helyet kap az ünnepi terülj-terülj asztalkámon. Ha nincs időd, vagy kedved a sütögetéshez, akkor válassz a gyorsan elkészÍthető sütés nélküli desszertek közül egy remek receptet.
Húsvéti dekorációs ötletek
15+ húsvéti sütemény recept, ezekkel tuti sikered lesz!
Villámgyors húsvéti sütik
Húsvéti maradék sonka receptek